A Travellerspoint blog

Wanaka, Fox Glacier & Franz Josef Glacier

rain 14 °C

Zondag 28/04 - Woensdag 01/05

Na een uitgebreid ontbijt namen we afscheid van Sophie en Frederik die vandaag vertrokken richting Auckland. We hebben samen al enkele plannen gemaakt en hopelijk zien we elkaar snel terug in België. Om tot onze volgende stop: “Wanaka” te geraken namen we de ‘Crown Range Rd.’ en dit is de hoogste snelweg van NZ (1076m boven zeeniveau)!!!
Wanaka is gelegen aan Lake Wanaka met op de achtergrond de besneeuwde pieken van “Mount Aspiring NP” waar we deze namiddag en morgen zullen doorrijden. Jammer genoeg hadden we pech met het weer en heeft het de hele middag gegoten!!! We hebben er even rondgelopen, maar waren snel uitgekeken op dit kleine dorpje en besloten daarom verder te rijden richting ‘Makaroa’ waarbij we het prachtige ‘Lake Hawea’ gepasseerd zijn.

Na een regenachtige avond reden we die ochtend door richting de “West Coast”, waarbij we het ‘Mt. Aspring NP’ passeerden. Dit is het 3de grootste nationale park van Nieuw - Zeeland en is bekend om zijn nog 2 actieve gletsjers (Fox Glacier en Franz Josef Glacier).
Het was geen superleuke dag, omdat het de hele dag aan het regenen was, maar het zorgde onderweg wel voor spectaculaire watervallen (Fantail Falls & Thunder Creek Falls)!
We trotseerden dan ook de regen een paar keer om deze te gaan bekijken en we maakten ook een korte wandeling richting ‘the blue pools’, maar deze waren jammer genoeg niet ‘blue’ door de hevige regen.
Onderweg passeerden we het kleine dorpje ‘Haast’ waar NIETS te zien was en reden door richting de eerste gletsjer op onze weg: Fox Glacier! Door het slechte weer was het niet ideaal om er te gaan wandelen en besloten we een dagje te wachten.

Tegen de ochtend was het weer stralend weer en dus besloten we er een drukke dag van te maken met als eerste stop ‘Fox Glacier’. Deze 13km lange gletsjer is vanwege het risico van vallend steen en ijs enkel en alleen te bezichtigen met een gids. Wij hebben er een kleine wandeling naartoe gemaakt waarbij je door een indrukwekkende vallei gaat.
Hetzelfde geldt voor de ‘Franz Josef glacier’ (11km), maar beide zijn toch wel het bezoeken waard! Leuk weetje: deze 2 gletsjers zijn uniek, omdat ze afdalen van gebieden met eeuwige sneeuw naar regenwoud vlak bij de kust.

In Fox Glacier Village zijn we ook even langst ‘Lake Matheson’ gereden, waar op heldere ochtenden ‘Mt. Cook’ in het meer weerspiegeld. Jammer genoeg lagen er op de bergtoppen wolken waardoor we niet meteen het gewenste zicht hadden.
Na een dagje wandelen in de gletsjers besloten we te kamperen aan een nabijgelegen meer, waar we een schitterende zonsondergang hadden en genoten van een lekker biertje bij het eten ;)!

De volgende ochtend reden we doorheen ‘Hokitika’ en ‘Greymouth’ richting “Paparoa National Park” met als hoogtepunten de ‘Pancake Rocks’ en de vele ‘Blowholes’.
Stroken kalksteen, gescheiden door dunne repen zachte kleisteen die door 1000-den jaren regen, wind en opstuivend zeewater zijn weggesleten, hebben de gelaagde formaties van de Pancake Rocks gevormd. In de loop van 1000-den jaren zijn holtes gevormd, doordat het koolzuurhoudend water (regen) geleidelijk in de spleten van de kalksteen zijn gedrongen. Bij hoogtij worden deze onderaardse holtes spuigaten, als de golven onder hoge druk naar binnenstromen en met wolken spuifwater exploderen. Hier maakten we een korte wandeling samen met nog een massa andere toeristen.

Een einde verder kan je nog enkele wandelingen maken, o.a. via het “Truman Track” die door subtropische bossen naar een woeste kustlijn met grotten, een spuitgat en een waterval voert. Daarna maakten we nog een andere wandeling, maar we waren te laat vertrokken waardoor we halverwege moesten opgeven en terugkeren.
Hierna besloten we een eindje verder te rijden naar de volgende DOC-site, waarbij we een hele mooie weg namen doorheen de bergen (Lewis Pass) en een rivier volgde.

Posted by katrienenben 23:38 Archived in New Zealand

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Be the first to comment on this entry.

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint