A Travellerspoint blog

Otago district en Southland (deel 2)

De Catlins & Invercargill

rain 13 °C

Dinsdag 16/04 - Woensdag 17/04

De zuidoostkant van het Zuidereiland is uniek en biedt bijzondere natuurverschijnselen. Gefossiliseerde bomen, prachtige watervallen, gele stranden en geheime grotten maken dit gebied, dat meestal de Catlins wordt genoemd naar een van de vroegere landeigenaren van rond de 1840. Via de “Southern Scenic Route 72” rijden we langst de kustlijn van afwisselende kliffen en gouden zand - en surfstranden. De rit is een 172 km lange tocht die begint in ‘Balclutha’ en gaat tot ‘Invercargill’.

Onze eerste stop op ‘route 72’ was “Nugget Point”, een vuurtoren uit 1869 die de wacht houdt op de kaap. Het is de woonplaats van robben, zeeleeuwen, jan-van-genten, aalscholvers, pinguïns en pijlstormvogels. We hadden geluk dat het die dag mooi weer was en bijgevolg konden we de kustlijn ook heel mooi zien.
Hierna ging het verder richting “Owakawa”, een klein plattelandsdorpje dat door Europese pioniers is gesticht. Het is de ideale uitvalsbasis om het Catlinsgebied te verkennen.

Na een kleine binnenlandse route reden we richting “Jacks Blowhole”. Dit 60m diepe spuitgat, dat midden in de begroeiing van een klif op 200m van de kust ligt, is genoemd naar het Maori stamhoofd ‘Tuhawaiki’. Beter bekend bij de Europese kolonisten als ‘Bloody Jack’. Het was een leuke wandeling van +/- 1u waar we ook onze allereerste wilde wezel zagen :)! Supertof!

Tegen de middag reden we verder naar de “Purakaunui Falls”. Eén van de iconen van de Catlins die hoort tot één van de meest gefotografeerde watervallen van Nieuw - Zeeland. Werkelijk een streling voor het oog ;)!

Onze laatste halte van de dag was in de buurt van ‘Papatowai’ waar we verbleven op een DOC-site. Met het uitzicht op de kust en de indrukwekkende kliffen maakten we er nog een rustige avond van.
De volgende ochtend vertrokken we al vroeg op pad, want er was nog vanalles te bezichtigen op deze ‘Scenic Route’. In de gietende regen wandelden we richting “McClean Falls” waar we een 22m hoge waterval naar beneden zagen storten. Deze waterval wordt beschreven als één van de spectaculairste in de regio en wij konden dat beamen.

Nadien wouden we de “Cathedral Caves” bezoeken, maar deze kan je alleen bezoeken bij laagtij. Wij waren er dus nog te vroeg, maar waren ook verbaasd dat je inkom moest betalen (privé - gebied). Verder richting “Waikawa” bezochten we ook de “Niagara Falls” en stopten we in “Curio Bay & Porpoise Bay”
Porpoise Bay is een bekende surf - en zwemspot, maar door het slechte weer was er niet veel volk op het strand. Wat we er wel zagen waren de kleine, zwart - witte Hectordolfijnen. Ze zijn uiterst zeldzaam en komen alleen voor aan de kusten van Nieuw - Zeeland. In Curio Bay bezochten we de gefossiliseerde resten van een 160 miljoen jaar oud bos uit de juratijd en reden we verder richting “Invercargill”.

Invercargill is de zuidelijkste stad van Nieuw - Zeeland en het commerciële centrum van het zuidland, maar deze stelde eigenlijk niet veel voor. Heel ouderwets en grijs, eigenlijk een triestige bedoening. Invercargill is ook het startpunt voor tripjes naar “Steward Island”, maar wij besloten om niet te gaan (veel te duur voor wat het is).

Posted by katrienenben 19:36 Archived in New Zealand

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Be the first to comment on this entry.

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint