A Travellerspoint blog

Otago district en Southland (deel 1)

Moeraki & Dunedin

semi-overcast 17 °C

Zaterdag 13/04 - Maandag 15/04

Geografie, klimaat en landschappen van deze streken kunnen over korte afstanden heel veel verschillen. In het westen rijst het land over een afstand van slechts 40km steil omhoog van de kust en klimt door dicht regenwoud tot 3000m hoge bergtoppen. Ten oosten van deze bergtoppen bieden de bergketens en dalen van centraal Otago een groot contrast. Het binnenland is eerder droog en woest, afgewisseld met helderblauwe meren en beemdgras begroeide heuvels. Aan de oost- en zuidkust is er extra neerslag, waardoor het akkerland er vruchtbaar is en de steden zoals Dunedin en Invercargill van voedsel voorzien worden.

Vanuit Omarama zijn we doorheen het Otago district richting ‘Oamaru’ gereden. Oamaru is de grootste stad van Noord-Otago en het centrum van een rijk boerenachterland. De stad zelf is zeer goed onderhouden en je kan er leuk rond wandelen tussen de oude koloniale gebouwen. We hebben er de oude havenbuurt verkend, nm. Harbour street en Tyne street. Een leuke buurt waar er gezellige winkels, koffiebars en ateliers zijn. We hadden van lokale mensen ook gehoord dat er s’avonds in de stad pinguïns rondliepen, maar wij hebben ze jammer genoeg niet gezien. We zijn namelijk in de namiddag verder gereden naar een camping zo’n 30min ten zuiden van Oamaru in ‘Hampden’.

Hampden is een klein boerendorpje dat gelegen is bij de “Moeraki Boulders”. Deze stenen zijn al lang het onderwerp van speculatie en legenden. Deze grijze keien zijn vrijwel perfect rond, met een omtrek van soms wel 4m, en liggen verspreidt over een stuk strand van 50m lengte. Indrukwekkend om eens te zien!
De Maorilegende vertelt dat de keien de voedselmanden of de Te Kaihinaki waren van de Araiteurukano, één van de grote voorouderlijke kano’s die de Maori uit Hawaiki naar Nieuw-Zeeland brachten. De kano leed schipbreuk toen hij een reis maakte om jade te verzamelen. Men zegt dat de kumara (zoete aardappel) aan boord ruwe stenen werden, de voedselmanden gladde keien en het wrak een rif.

De eigenaar van het caravanpark vertelde ons ook dat er in “Moeraki” ook een vuurtoren was waar je gratis geeloogpinguïns en zeeleeuwen kon spotten. Hij zei dat tussen 15u en 16u de beste tijd was om de geeloogpinguïns te zien, want dan komen ze terug aan land om naar hun nestje te gaan. We hebben er dan ook veel gezien, maar het was wel uitkijken voor de zeeleeuwen want die waren er niet zo happig op dat we zo dicht bij hun in de buurt kwamen ;)!

Die avond kregen we het leuke gezelschap van de Belgen Frederik en Sophie. Zij waren op doorreis richting Dunedin en besloten een stop in te lassen in Hampden. We hebben er een gezellige Belgische avond van gemaakt met de nodige pintjes en versnaperingen :)!

Na een dagje rust reden we verder richting Dunedin. DE studentenstad van het zuidland met zeer veel bezienswaardigheden die bouwkundig tot de interessantste en meest gevarieerde van het land behoren. Enkele hoogtepunten zijn St. Pauls Cathedral, The Law Courts en het Dunedin Railway Station (één van de mooiste gebouwen van NZ).
We hebben slechts een korte wandeling in het centrum gemaakt, want we hadden met Sophie afgesproken om met haar de Otago Peninsula te bezoeken terwijl haar vriend Frederik nog moest werken (balen...)!
De Otago Peninsula heeft met zijn 64km lange rondrit allerlei attracties te bieden, waaronder zeldzame en vreemde dieren, historische gebouwen, beboste tuinen en een spectaculair kustgebied. Hoogtepunt van de rondrit was het “Royal Albatross Centre”, wat we eerst wouden bezichtigen, maar AFGRIJSELIJK duur was! Dus hebben we maar gewacht op de koningsalbatrossen op een leuk uitkijkpunt in de buurt. De koningsalbatros bezit een van de grootste spanwijdtes (tot 3m) van alle zeevogels en hier in de Otago Peninsula vind je er de enigste kolonie van op het vasteland. Anders moet je al naar Antarctica gaan om ze te spotten :)! Beetje ver ;)!

S’avonds zijn we lekker gaan uit eten met Sophie en Frederik en namen we afscheid van elkaar, want zij gingen een zotte wandeling maken van 10 dagen in de Nieuw - Zeelandse Fjorden!

Posted by katrienenben 22:40 Archived in New Zealand Comments (0)

Lake Tekapo, Lake Pukaki & Mt. Cook

semi-overcast 21 °C

Dinsdag 09/04 - Vrijdag 12/04

Via het leuke plattelandsdorpje “Geraldine” reden we richting de “Southern Alps” waar we Aoraki/Mt. Cook National Park wouden verkennen. Op onze weg lag het uitzonderlijk mooie en heldere “Lake Tekapo”!
De opvallende blauwe kleur van het water wordt veroorzaakt door ‘rotsmeel’, fijngemalen deeltjes die door de gletsjers aan de kop van het meer worden aangevoerd en in het smeltwater blijven zweven. Aan de oever van dit prachtige meer staat de ‘Church of the Good Shepherd’ die in 1935 uit natuursteen en eikenhout gebouwd werd.
Op de top van het nabijgelegen Mt. John heeft de universiteit van Canterbury een observatorium neergezet waar je een schitterend uitzicht hebt over het blauwe meer en het stadje ‘Lake Tekapo’.
Die avond sliepen we op een gratis kampplaats bij het nabijgelegen Lake Alexandrina zo’n 10km van Lake Tekapo waar het die nacht afkoelde tot onder nul! BRRRR..... :)!!!

De volgende ochtend waren we blij met een warme chocomelk en kregen we het advies van 2 Australiërs om bij ‘Lake Pukaki’ te gaan kamperen. Zij vertelden namelijk dat er een gratis kampplaats was bij het meer en dat je er een fenomenaal uitzicht had op Mt. Cook en de Nieuw-Zeelandse Alpen!
Eénmaal opgewarmd vertrokken we richting Lake Pukaki waar we het geluk hadden dat het een mooie dag werd, want op heldere dagen spiegelt de Mt. Cook zich in het water. Na enkele kilometers over ‘gravelroad’ te rijden vonden we een afgelegen plekje vlak aan het meer waar Ben zich waagde aan een plonsje in het ijskoude water! Het meer wordt namelijk gevoed door de rivier de ‘Tasman’, die van de ‘Tasman Glacier’ stroomt.
Die avond genoten we van een ondergaande zon over de Nieuw-Zeelandse Alpen, waarbij we prachtige foto’s trokken van Mt. Cook en het Lake Pukaki! :)

Het Aoraki/Mt. Cook National Park is genoemd naar Aoraki/Mt. Cook, die met 3754m de hoogste berg van Nieuw-Zeeland is. Het gebied werd in 1953 uitgeroepen tot nationaal park en telt 19 pieken van meer dan 3000m hoog!
De Aoraki/Mt. Cook is heilig voor de Ngai Tahu-stam van het zuideiland en de Maorilegende wil dat de berg en de toppen eromheen werden gevormd toen een jongen, genaamd Aoraki, en zijn 3 broers uit de hemel afdaalden om Papatuanuku (Moeder Aarde) te bezoeken in een kano. De kano kapseisde en toen de jongens naar de achterzijde van de boot gingen, veranderden ze in steen.

Onze eerste dag in het park werd meteen ook een koude en natte dag, waarbij we een mooie wandeling maakten via de “Hooker Valley Track”. Een 3u durende tocht waarbij we 3 hangbruggen passeerden en uiteindelijk uitkwamen bij de ‘Hooker Glacier’. Hier zijn we niet al te lang gebleven, want het was extreem winderig en de regen sloeg ons om de oren.
Dag 2 was er eentje om ‘U’ tegen te zeggen! We stonden op met een stralende hemel, waarbij de toppen van de Alpen mooi zichtbaar waren en dus maakten we onszelf gereed om erop uit te trekken. We kregen het advies van de ranger om naar ‘Kea Point’ te wandelen, omdat we van daaruit een schitterend zicht hadden op Mt. Cook!
Na de benen opgewarmd te hebben begon het zware werk.... 1810 treden omhoog via Sealy Tarns Track! 2 uur afzien, maar het zicht was de moeite waard!
Op weg naar beneden leerden we ook 2 Belgen kennen, Frederik en Sophie waar we een leuke babbel mee hadden en later nog eens mee afspraken.
Als afsluiter bezochten we ook de “Tasman Glacier”, de grootste gletsjer van Nieuw-Zeeland die 29km lang en 1,6km breed is.
Die avond sliepen we op een gratis kampeerplaats in Omarama van het DOC (Department Of Conservation), een overheidsinstelling die zich bezig houdt met natuur en milieu.

Posted by katrienenben 18:17 Archived in New Zealand Comments (0)

Nieuw-Zeeland (zuideiland)

Christchurch, Akaroa & Inland Scenic Route

rain 14 °C

Zaterdag 06/04 - Dinsdag 09/04

De zaterdag al heel vroeg opgestaan, want we hadden een vroege vlucht naar Nieuw-Zeeland. Na een kort en treurig afscheid van Lore vertrokken we met de taxi naar Brisbane Airport. Eenmaal daar aangekomen kregen we te horen dat we niet op de vlucht mochten, omdat we nog geen ticket uit Nieuw-Zeeland hadden!
Na even stressen regelden we onze vluchten en besloten we na NZ nog 3 weekjes door te brengen op de paradijselijke COOK ISLANDS :D vooraleer we weer naar huis gaan!!!!!!!

We vlogen van Brisbane naar Christchurch, de grootste stad op het zuideiland van Nieuw-Zeeland.
Nieuw-Zeeland bestaat namelijk uit 2 delen, ‘het noordeiland’ en ‘het zuideiland’ en wordt gescheiden door ‘Straat Cook’ die op zijn smalste punt 20km breed is. Nieuw-Zeeland is ongeveer zo groot als Groot -Brittannië of Japen en heeft 4,8 miljoen inwoners, waarvan 2/3 leeft op het noordeiland en 1/3 in het zuideiland. Leuk weetje is dat er in heel Nieuw-Zeeland 70 miljoen schapen leven, wat afgrijselijk veel is in vergelijking met het aantal inwonders. Het is dan ook het grootste export product van Nieuw-Zeeland.
De hoofdstad van NZ is Wellington en ligt op het zuidpunt van het noordeiland.

Het zuideiland heeft een grote afwisseling aan landschappen. De Nieuw-Zeelandse Alpen domineren het zuideiland en splitsen het in 2. De Alpen zorgen voor een avontuurlijk gebied van bergen, gletsjers, meren, rivieren en fjorden. Ten oosten van deze alpen liggen de Canterbury Plains, de akkers van Otago en Christchurch, de elegante ‘tuinstad’ van Nieuw-Zeeland.
Christchurch is de grootste stad van het zuideiland, maar is tijdens de aardbevingen van 2010 en 2011 volledig verwoest. De stad ligt nog grotendeels in puin en je kan nog steeds het centrum niet in door instortingsgevaar.

Toegekomen op de luchthaven werden we opgehaald door ‘Apollo’ waar we onze “Fancy Van” huurden. Na wat boodschappen te doen zijn we die avond vroeg gaan slapen, want morgen begint het avontuur in Nieuw-Zeeland!

De zondag reden we via Christchurch richting Akaroa. ‘Akaroa’ is een aantrekkelijk stadje gelegen aan de ‘Banks Pennisula’ en is de oudste stad in het Canterbury district. Het is in 1840 gesticht door een groepje Franse kolonisten en bezit veel historische gebouwen in Franse stijl. De rondrit was indrukwekkend, want we reden via vulkanische bergen waar we veel panoramische uitzichten hadden over Akaroa en zijn haven.

We hebben voor het zuideiland 5 weken (wat meer dan genoeg is) en besloten na Akaroa richting het zuiden te rijden via de “Inland Scenic Route”. Deze route loopt doorheen het centrum van het Canterbury district, waarbij we enkele stops maakten o.a. Lake Coleridge, Rakaia Gorge, Mayfield en Peel Forest.
Een hele leuke rit doorheen het landschap van Nieuw-Zeeland, maar waarbij we toch merkten dat de dorpen nogal verouderd zijn. We zijn al erg onder de indruk van de landschappen, maar voor de moment steekt het koude weer toch wel wat tegen :)!

Posted by katrienenben 16:32 Archived in New Zealand Comments (0)

Brisbane

sunny 26 °C

Maandag 01/04 - Vrijdag 05/04

Bij het binnenrijden van Brisbane zagen we meteen dat het de 4de grootste stad van Australië was. Hoge flatgebouwen, bruggen en mega veel verkeer. Je zou denken dat Brisbane ook langs de kust is gelegen zoals alle andere grote steden, maar dat is met Brisbane niet het geval. Brisbane ligt langs de “Brisbane River” waardoor de stad een speciaal karakter heeft.

Na het omzeilen van alle tolwegen kwamen we bij het ‘goedkoopste’ caravanpark van Brisbane, waar we nog 45$/nacht moesten betalen voor ons drietjes. Aangezien we niet teveel tijd wouden verliezen op de camping en meteen de auto wouden verkopen gingen we alle meteen alle hostels af om flyers op te hangen.
Een klein detail was wel dat we de autopapieren niet meer vonden en bijgevolg de auto niet konden verkopen. Na heel wat zoeken en onze ouders in het midden van de nacht wakker te bellen, bleek dat de papieren nog bij Katrien thuis lagen! Een geluk dat we niets aan de hand hebben gehad, want de verzekeringspapieren zaten er ook in!!!! Maar gelukkig bestaat er Fedex en waren de papieren in een mum van tijd opgestuurd en zouden ze vrijdag de 5de moeten aankomen!

De hele week hebben we zitten wachten op een telefoon, maar we kregen maar geen respons. We hadden ondertussen ook al een ander koppel leren kennen die al 2 weken in Brisbane zaten om hun auto te verkopen en ze hadden slecht 2 telefoontjes gekregen! Niet echt bemoedigend!
De vrijdag ochtend kregen we eindelijk het verlossende telefoontje van 2 Britse kerels die de auto meteen wouden kopen. Het was wel nog een beetje stressen, want het Fedex pakket was er nog niet! Tegen de middag hadden we dan eindelijk onze papieren en konden we onze “Jackson” verkopen. Met pijn in ons hart moesten we afscheid nemen van onze bus die ons 1 jaar lang doorheen Australië heeft gevoerd.

Maar met dat geregeld te hebben viel er al een hele grote druk weg en besloten n we diezelfde dag nog om ons ticket naar Nieuw - Zeeland te regelen. We vonden een goede deal om de dag nadien te vertrekken, waardoor we s’avonds een “mega fancy” afscheidsdiner hadden aan het waterfront van Brisbane, getrakteerd door Lore :)! Nog eens een hele grote danku daarvoor, Lore!
Brisbane zelf was een mooie, kleinere stad in vergelijking met de andere 3 grootsteden, en je hebt de stad met groot gemak in 1 dag gezien.

Australië was een heel groot avontuur dat we nooit zullen vergeten!!! :D

Posted by katrienenben 17:13 Archived in Australia Comments (0)

Byron Bay, Nimbin & Surfers Paradise

sunny

Woensdag 27/03 - Zondag 01/04

Byron Bay is DE backpackersplaats bij uitstek hier in Australië. Het is een klein surfstadje waar surfen en uitgaan centraal staan. Je vindt er ook vele winkeltjes en restaurantjes en alles is gekleed in een hippie cultuur: veel biologisch eten, volkswagenbusjes en kleurrijke figuren ;)! Zeker de moeite waard om eens te stoppen!
Die avond hadden we een afspraak met ‘de Red’, die we in Port Maquarie hadden leren kennen. Na een pintje te drinken met hem in de plaatselijke pub van ‘Ashtonville’, nam hij ons mee naar zijn huis in de heuvels waar we nog een gezellige avond hadden en sliepen op een grasveldje naast zijn huis.

De ‘Red’ woonde niet ver van het DE hippieplek bij uitstek hier in Australië, “Nimbin”! Gelegen in de heuvels en ver weg van alle pottekijkers doen de locals hier hun eigen ding. Ze zijn hier vooral ‘groen’ ingesteld en hebben een voorliefde voor planten, met name de marihuanaplant en “magische champignons”! Alles draait hier rond het promoten van legaal gebruik van drugs en de politie heeft hier zijn handen meer dan vol.
We slenterden wat rond hier in het dorpje en bezochten er ondermeer het ‘Nimbin museum’, te bizar om uit te leggen! Foto’s spreken voor zich...
Na een overheerlijke burger, omringd door ‘groene rook’ gingen we terug richting ‘Red’s huis’ om er die avond gezellig te barbecuen.
We zijn met hem ook nog naar Amy’s Platypus pool geweest waar we hoopten om er een vogelbek dier te spotten! Jammer genoeg zagen we er geen (zijn vrij zeldzaam), maar werd het toch nog een leuke avond met scampi’s en pintjes ;)!

Na toch wel wat verdriet namen we afscheid van de supersympathieke Red en reden we verder via de kust richting “Surfers Paradise”.
Eerste halte was “Tweeds Heads”, het begin van de “Gold Coast”. Dit hadden we niet verwacht, een stad vol appartementsblokken! Tweeds Heads is een echte vakantiestad voor de Australiërs. Eigenlijk een beetje zoals de Costa Brava van Australië.
In een klein dorpje er vlak naast, “Coolangatta”, gingen we op zoek naar Kelly Slater (11-voudig wereldkampioen surfen), want dit is 1 van zijn favoriete surfplekken hier in Australië. Jammer genoeg hebben we hem niet gespot, andere keer dan maar :D!
Leuk was dat we vanuit Coolangatta Surfers Paradise zagen liggen, en ja dit is de naam van een stad :D!
Nog groter en nog drukker dan Tweed Heads en het was er supergezellig met allemaal straatmuzikanten en atriesten waar je niet naast kon kijken. Na hier wat te hebben rondgeslenterd en te beachen (zo hoort het ook in een stad zoals Surfers Paradise ;)) vonden we een ideale gratis kampeerplek in Surfers Point, niet ver van “WET’N WILD het waterpretpark waar we morgen naartoe gaan! ;)

Met een blauwe hemel en een stralende zon stonden we vandaag op en waren we allemaal enthousiast om een dagje door te brengen in het waterpretpark. Zot groot, met massa’s attracties en niet al te veel volk! Lore die al veel van deze parken heeft gedaan was ook erg onder de indruk en dus vlogen we er meteen in.
Een zotte attractie was de ‘Tornado’, waarbij we met zijn drieën in een band in een grote trechter werden gekatapulteerd! Mega cool!!!
Katrien’s hoogtepunt was de ‘Black hole’ waar we met zijn 2 in het donker naar beneden gleden! De afsluiter was Ben’s hoogtepunt: de Aqualoop! Een zotte attractie waarbij je een harnas aankrijgt en verticaal tegen 90km/u naar onder valt om dan een looping te maken! Een ongelofelijke dag die we s’avonds in alle rust hebben afgesloten.

Zoals het op een paasochtend hoort, wit brood en chocolade peetjes op tafel. Superlekker, maar na een rustige en nuttige zondag reden we op het gemak verder naar Brisbane waar we hopen om snel de auto te verkopen.

Posted by katrienenben 15:33 Archived in Australia Comments (0)

(Entries 6 - 10 of 85) « Page 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 .. »