A Travellerspoint blog

Otago district en Southland (deel 1)

Moeraki & Dunedin

semi-overcast 17 °C

Zaterdag 13/04 - Maandag 15/04

Geografie, klimaat en landschappen van deze streken kunnen over korte afstanden heel veel verschillen. In het westen rijst het land over een afstand van slechts 40km steil omhoog van de kust en klimt door dicht regenwoud tot 3000m hoge bergtoppen. Ten oosten van deze bergtoppen bieden de bergketens en dalen van centraal Otago een groot contrast. Het binnenland is eerder droog en woest, afgewisseld met helderblauwe meren en beemdgras begroeide heuvels. Aan de oost- en zuidkust is er extra neerslag, waardoor het akkerland er vruchtbaar is en de steden zoals Dunedin en Invercargill van voedsel voorzien worden.

Vanuit Omarama zijn we doorheen het Otago district richting ‘Oamaru’ gereden. Oamaru is de grootste stad van Noord-Otago en het centrum van een rijk boerenachterland. De stad zelf is zeer goed onderhouden en je kan er leuk rond wandelen tussen de oude koloniale gebouwen. We hebben er de oude havenbuurt verkend, nm. Harbour street en Tyne street. Een leuke buurt waar er gezellige winkels, koffiebars en ateliers zijn. We hadden van lokale mensen ook gehoord dat er s’avonds in de stad pinguïns rondliepen, maar wij hebben ze jammer genoeg niet gezien. We zijn namelijk in de namiddag verder gereden naar een camping zo’n 30min ten zuiden van Oamaru in ‘Hampden’.

Hampden is een klein boerendorpje dat gelegen is bij de “Moeraki Boulders”. Deze stenen zijn al lang het onderwerp van speculatie en legenden. Deze grijze keien zijn vrijwel perfect rond, met een omtrek van soms wel 4m, en liggen verspreidt over een stuk strand van 50m lengte. Indrukwekkend om eens te zien!
De Maorilegende vertelt dat de keien de voedselmanden of de Te Kaihinaki waren van de Araiteurukano, één van de grote voorouderlijke kano’s die de Maori uit Hawaiki naar Nieuw-Zeeland brachten. De kano leed schipbreuk toen hij een reis maakte om jade te verzamelen. Men zegt dat de kumara (zoete aardappel) aan boord ruwe stenen werden, de voedselmanden gladde keien en het wrak een rif.

De eigenaar van het caravanpark vertelde ons ook dat er in “Moeraki” ook een vuurtoren was waar je gratis geeloogpinguïns en zeeleeuwen kon spotten. Hij zei dat tussen 15u en 16u de beste tijd was om de geeloogpinguïns te zien, want dan komen ze terug aan land om naar hun nestje te gaan. We hebben er dan ook veel gezien, maar het was wel uitkijken voor de zeeleeuwen want die waren er niet zo happig op dat we zo dicht bij hun in de buurt kwamen ;)!

Die avond kregen we het leuke gezelschap van de Belgen Frederik en Sophie. Zij waren op doorreis richting Dunedin en besloten een stop in te lassen in Hampden. We hebben er een gezellige Belgische avond van gemaakt met de nodige pintjes en versnaperingen :)!

Na een dagje rust reden we verder richting Dunedin. DE studentenstad van het zuidland met zeer veel bezienswaardigheden die bouwkundig tot de interessantste en meest gevarieerde van het land behoren. Enkele hoogtepunten zijn St. Pauls Cathedral, The Law Courts en het Dunedin Railway Station (één van de mooiste gebouwen van NZ).
We hebben slechts een korte wandeling in het centrum gemaakt, want we hadden met Sophie afgesproken om met haar de Otago Peninsula te bezoeken terwijl haar vriend Frederik nog moest werken (balen...)!
De Otago Peninsula heeft met zijn 64km lange rondrit allerlei attracties te bieden, waaronder zeldzame en vreemde dieren, historische gebouwen, beboste tuinen en een spectaculair kustgebied. Hoogtepunt van de rondrit was het “Royal Albatross Centre”, wat we eerst wouden bezichtigen, maar AFGRIJSELIJK duur was! Dus hebben we maar gewacht op de koningsalbatrossen op een leuk uitkijkpunt in de buurt. De koningsalbatros bezit een van de grootste spanwijdtes (tot 3m) van alle zeevogels en hier in de Otago Peninsula vind je er de enigste kolonie van op het vasteland. Anders moet je al naar Antarctica gaan om ze te spotten :)! Beetje ver ;)!

S’avonds zijn we lekker gaan uit eten met Sophie en Frederik en namen we afscheid van elkaar, want zij gingen een zotte wandeling maken van 10 dagen in de Nieuw - Zeelandse Fjorden!

Posted by katrienenben 22:40 Archived in New Zealand

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Be the first to comment on this entry.

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint